petak, 26. lipnja 2015.

Optimizacija web stranica za mobilne naprave

Vratimo li se deset ili dvadeset godina unatrag, neki od vas imali ste kod kuče računala, sa velikim monitorima, koja su trebala nekoliko minuta, da se upale, pa nakon toga još nekoliko minuta, da na njima pronađete ono što ste željeli. Danas je sve puno lakše – vjerojatno svatko od vas već ima u svojim rukama kakav pametni telefon ili kud kuće kakvu drugo mobilnu napravu, sa kojom može u samo nekoliko minuta doći do željenih podataka preko interneta.



 Istina je – mnogi imaju takve naprave, ali što je sa onima, koji još nemaju stranice optimizirane za mobilne naprave? Oni će iz dana u dan biti u većim problemima. Pitate se zašto? Ako vaša stranica nije napravljena tako, da bih bila „mobile friendly“, onda je krajnje vrijeme, da to napravite. Ako idemo od početka – optimizacija web stranica za mobilne naprave počinje kod „responsive dizajna“, što znači, da se vaša stranica mora prilagođavati mobilnim naprava, na kojima je netko otvara – bili to neki pametni telefoni ili tableti, kojih danas ima sve više. Kad jednom imate stranicu, koja je napravljena sa „responsive dizajnom“, onda u nju samo još morate staviti dio HTML koda, koji će je prilagoditi svakoj napravi i prikazati pravilno. Kad sve to sredite, napravili ste mnogo, ali još uvijek ne sve!

Naravno, jako je bitno i to, kakav sadržaj stavljate na stranicu – tako na primjer možete kod mnogih pronaći objavljene Youtube video snimke, a koje nisu prilagođene mobilnim napravama – sve to je nakon objavljivanja treba srediti. Baš zbog takvih i mnogih drugih sitnica jako je bitno, da optimizaciju vaše web stranice urade stručnjaci, jer jedino tako ćete imati stranicu, koja će se svidjeti različitim tražilicama i u njima ćete se nalaziti na samom vrhu, ljudi će vas pronaći i naravno posjećivati – a baš to je u interesu svake stranice, koja na internetu postoji!

Nema komentara:

Objavi komentar