petak, 26. veljače 2016.

Kada djecu upisati u nogomet?

Kad upalite televizor, na vijestima Ronaldo i Messi, kako su zabijali golove na utakmicama Reala i Barcelone. Ako preklopite na drugi program, opet nogomet, Dinamo igra sa Rijekom. Danas je tako, da je to sport, kojeg diljem svijeta obožavaju milijuni ljudi i baš zbog toga se sve više roditelja odluči, da će i njihovo dijete dobiti loptu, kopačke i ostalu opremu, te da će ga odvesti na prvi trening. Ali kada je najbolje vrijeme, da se to uradi? Kad dijete prohoda? Kad je dijete staro pet ili deset godina? Neko zapisano pravilo ne postoji, a jednostavno se može reći, da prije što će dijete početi trenirati, više ima mogućnosti, da će kvalitetno razviti motoriku i na takav način svoje sposobnosti za bavljenje sa sportom.



Znači, ako imate malo dijete i primijetite, da to dijete ima višak energije, da to dijete ima volju do trčanja za loptom, onda je to pravo vrijeme, da potražite neki klub za treniranje nogometa. Nema veze od kuda dolazite, gdje živite – danas praktički svako selo već ima svoj klub, odvedite dijete tamo i neka počne sa treninzima. Prije nego to napravite, nabavite mu potrebnu opremu, jer jedino tako, će moči trenirati dobro. Za početak će vam trebati neka torba, u koju će dijete moči složiti kratke i duge majice, pa nakon toga hlače ili trenirku, isto tako mora u njoj biti mjesta za kopačke i ručnik, da bi se mališan na kraju mogao istuširati ili barem obrisati znoj iz lica.


Kad jednom dijete sve to ima, spremni ste na akciju – odvedite ga na trening i prepustite ga učiteljima, trenerima, da ga nauče osnove – štopanje, udaranje, trčanje i naravno, što je najbolje važno, druženje sa ostalom djecom. Kad će dijete skužiti sve te stvari i osjećati će se dobro na svakome treningu, onda možete početi razmišljati o tome, što će biti sa njim i gdje će igrati, kad odraste. Nikuda prebrzo, samo polako, ima vremena za sve, što ste zamislili vi i što bi vaše dijete moglo zamisliti. Uživajte uz svog mališana i dajte mu mogućnost, da se razvija!

Nema komentara:

Objavi komentar