utorak, 21. studenoga 2017.

Ženski bicikli se razlikuju od muških

Dolaskom toplijeg vremena, na cestama i biciklističkim stazama se može primijetiti jako mnogo biciklista.
Bicikle danas podjednako voze i muškarci i žene, a i djeca od malih nogu vole to zanimljivo prijevozno sredstvo.

U trgovinama je moguće pronaći bicikle za razne terene, primjerice za cestu ili brdsku vožnju, ali i bicikle namijenjene muškarcima, ženama i djeci. Naravno, žene mogu voziti i muške bicikle, ali ipak će im najugodnija vožnja biti na onima namijenjenima ženama. Jer ženski bicikli se od muških ne razlikuju samo po boji, već i u mnogo drugih detalja koji vožnju čine ugodnijom.

Razlike među ženskim i muškim biciklima

Ženski bicikli se na prvi pogled od muških razlikuju po osnovnom elementu svakog bicikla, okviru. Kako bi se žene mogle lakše popeti na bicikl, gornja šipka rame je spuštena. Kod muških bicikala to nije slučaj, rama je puno viša i upravo zbog toga bi žene mogle imati problema pri vožnji nekog muškog bicikla. Isto tako, cijeli okvir ženskog bicikla je kraći nego kod muškog bicikla.

Ženski cross bicikl
X-Fact_K Cross Mission Steel u Hervisu


To je opet zbog same tjelesne građe žena i muškaraca. A tjelesna građa ima utjecaj i na ručke na biciklu. Budući da žene imaju uža ramena od muškaraca, ženski bicikli imaju i uže postavljene ručke kako bi ženama bilo lakše i ugodnije voziti. Prosječni razmak između ručki na ženskim biciklima je oko 38 do 40 cm, dok je na muškima oko 42 do 44 cm.

Ženski bicikli se od muških razlikuju još i po sjedalu. Tako većina bicikala namijenjenih ženama ima nešto šire sjedalo, dok muški bicikli uglavnom imaju uže sjedalo, sve zbog udobnosti u vožnji. Sve u svemu, kada se sagledaju razlike među muškim i ženskim biciklima, nameće se jednostavan zaključak. Žene mogu voziti i muške bicikle, ali to iskustvo, pogotovo nakon duže vožnje, neće biti ugodno kao vožnja na biciklu prilagođenom ženama.

Nema komentara:

Objavi komentar