petak, 15. prosinca 2017.

Pravilno uzimanje kreatina

Pravilno uzimanje kreatina Kreatin, kao suplement, već je dugi niz godina dostupan na tržištu. Trenirati možete i bez njega, no, uz redovito vježbanje i kvalitetnu prehranu, uz njega će rezultati biti još bolji. Kreatin se na tržištu može pronaći u obliku praha i većina proizvođača suplemenata ga ima u svojoj ponudi. Na svakom pakiranju pronaći ćete uputstva kako ga konzumirati. Neki proizvođači preporučuju njegovo klasično uzimanje, no brojna istraživanja su pokazala da je najbolje da ga se uzima u dvije faze. Te faze nazivaju se fazom punjenja i fazom održavanja.

Faza punjenja

Faza punjenja se tako naziva jer je cilj da se tijekom te faze u tijelo, odnosno u mišiće, unese određena koncentracija kreatina koji će tamo služiti kao zaliha. Ta zaliha će se kasnije po potrebi iskorištavati. Ova faza trebala bi trajati otprilike 4 do 7 dana. Tijekom faze punjenja uzima se nešto više kreatina kako bi se uspjela stvoriti ta zaliha. Preporučeno je uzimati oko 25g kreatina, ali ne odjednom, već u dozama od oko 5g, s razmakom oko 3,5 sata. Još jedna stvar koja je iznimno bitna prilikom ove faze je uzimanje dovoljnih količina vode. Općenito je važno piti dosta vode, a to je pogotovo bitno u fazi punjenja.
Preporučeno je uzimati oko 25g kreatina, ali ne odjednom, već u dozama od oko 5g, s razmakom oko 3,5 sata.

Faza održavanja

Faza održavanja zapravo služi kako bi mišići dobivali kreatin na dnevnoj bazi za pravilan rast i razvoj i za brži oporavak od treninga te kako se ne bi trošile nakupljene zalihe iz prethodne faze. Stoga je u ovoj fazi potrebno uzimati nešto manje kreatina, a preporučuje se oko 5g do 15g dnevno. Kod faze održavanja, postoje tri perioda u danu kada je najbolje vrijeme za uzimanje kreatina. Odmah kada se ujutro probudite, oko sat vremena prije treninga i neposredno nakon treninga. Budete li se pridržavali tih pravila, kreatin će imati najbolji učinak na vaše tijelo, odnosno na vaše mišiće.

Više info: https://www.flexshop.com/hr/kreatin.html

Nema komentara:

Objavi komentar