nedjelja, 27. ožujka 2011.

Povijest tenisa i teniskih klubova u Hrvatskoj

Malo se koji sport unutar granica Hrvatske može pohvaliti tako dugom poviješću i uspjesima svojim igrača. Dakle, nepisana povijest doseže vjerojatno daleko u prošlost, no pisani dokazi o tenisu pronađeni su 1887. godine u Slavoniji točnije u Županji. Kako se interes za tenis povečavao nakon drugog svjetskog rata, ne čudi nas da do danas u Hrvatskoj možete zaigrati čak u 133 različita teniska kluba koji su rasprostranjeni diljem države. Kao prvo ime hrvatskog tenisa valja naglasiti ime- Nikola Pilić. Igrač koji je osim svoje uspješne karijere, ostvario najveća dostignuća upravo u ulozi trenera, sa kojom je osvojio čak pet Davis Cup-a.

Mario Ančić i Goran Ivanišević

 

Tenis

No, svakako je najveći pečat u povijesti hrvatskog tenisa zasigurno ostavio najpoznatiji igrač Goran Ivanišević, koji je i danas u središtu pozornosti mnogobrojih novinara, koji je sada više bave njegovim privatnim životom, no onim sportskim. Prije 17. godina nosio je laskavu titulu drugog igrača svijeta, nakon toga osvojio je Wibledon kao najniže rangiran igrač ikada. Postavio je još rekord u serviranju aseva te zauzima 8. mjesto prema novčanoj zaradi u svojoj karijeri. Time je ne samo proslavio Hrvatsku, nego će njegovo ime i u budućnosti biti prepoznatljiv simbol Hrvatske u Svijetu. Svakako ništa od tog uspjeha ne bi bilo dostignuto, da ga nije teniski klub Split, prepoznao i omogućio mu pronaći talent te ga dalje oblikovao u vrhunskog profesionalnog igrača. Spomenuti je klub „izrodio“ još mnoge druge uspješne trenere i igrače, poput Maria Ančića, koji je i dalje bitno ime hrvatskog tenisa, ali i sporta općenito.

Grand Slam turnir

Da nije poznat samo muški dio teniske ekipe, ovdje je i najbolja ženska tenisačica u povijesti hrvatskog sporta, Iva Majoli koja je osvojila Roland Garros, poznati Grand Slam turnir. Lako i mnogi drugi zaslužuju priznanje radi svojih iznimnih dostignuća, nitko još nije uspio ponoviti uspjeh Gorana Ivaniševića, te tako proslaviti svoj teniski klub, državu, pisati povijest još dugi niz godina i biti ponos i divljenje svih igrača Svijeta, dan-danas.

 

Nema komentara:

Objavi komentar