četvrtak, 8. lipnja 2017.

Nekoliko je različitih vrsta biciklizma

Mnogi još uvijek pod pojmom biciklizma podrazumijevaju rekratativnu vožnju bicikla. Iako je i to točno, biciklizam postoji i kao sport. Na taj način možemo promatrati tri vrste biciklizma. Iako je svima zajednička jedna stvar, vožnja bicikla, sve tri vrste se međusobno razlikuju, od samog bicikla pa sve do različite opreme.

Cestovni biciklizam

Cestovni biciklizam spada u jedno od od najtežih vrsta biciklizma. Sastoji se od vrlo dugačkih utrka, a nerijetko se vozi i u nekoliko etapa, odnosno s odmorima između etapa. Bicikl koji se koristi za ovu vrstu biciklizma se razlikuje od drugih vrsta bicikala. Riječ je o vrlo laganom biciklu kako bi biciklisti bili što brži i kako bi im trebalo što manje snage za pokretanje bicikla. No, uz sve to, za ovakvu vrstu biciklizma potrebna je iznimna kondicija i snaga. Zbog toga, biciklisti koji se bave ovom sportskom disciplinom jako puno treniraju. Jedna od najpoznatijih utrka cestovnog biciklizma je Tour de France tijekom koje biciklisti, tijekom nekoliko dana, pređu više od 3500 km.

Pistovni biciklizam

Pistovni biciklizam se u mnogočemu razlikuje od cestovnog biciklizma. Riječ je o kraćim utrkama koje se voze po kružnoj, drvenoj pisti i u kojima posebno do izražaja dolazi snaga i kondicija samog biciklista. Bicikli namijenjeni pistovnom biciklizmu su potpuno drugačiji od svih ostalih tipova bicikala. Nemaju mjenjače niti kočnice zbog čega biciklisti moraju cijelo vrijeme okretati pedale što zahtijeva iznimnu pripremljenost i odličnu formu. Isto tako, biciklisti nose posebna gumena odjela zbog bolje aerodinamičnosti i zaštite od pada.

MTB biciklizam

Ovaj oblik biciklizma dobio je naziv po vrsti bicikla, tzv. mountain bike. Riječ je o posebno pojačanom biciklu koji se vozi po vrlo zahtjevnim stazama, poput kamenih puteva, makadama, blata i sličnog. Upravo zbog toga, iznimno je važno da bicikl bude čvrst kako bi podnio sve napore na takvim stazama. Danas je sve više poklonika ovakvog oblika biciklizma.

Pročitajte više o tome.

Cestovni biciklizam

Nema komentara:

Objavi komentar