srijeda, 14. lipnja 2017.

Povrede su sastavni dio biciklizma

Biciklizam predstavlja vrlo atraktivan sport i mnogi, nakon što na televiziji odgledaju nekoliko biciklističkih utrka, požele se i sami baviti tim sportom. No, mnogi nisu niti svjesni koliko je biciklizam naporan sport, koliko je znoja i truda potrebno uložiti da bi se postigli određeni rezultati, a uz to, koliko su biciklisti izloženi opasnosti od različitih vrsta ozljeda.

Ozljede

Kada je riječ o ozljedama vezanim uz biciklizam, možemo ih podijeliti u dvije kategorije. Prva kategorija odnosi se na one ozljede koje su povezane padom s bicikla. Ponekad je riječ samo o ogrebotinama, a ponekad mogu biti i teže, poput različitih lomova. Prilikom pada s bicikla, najčešće stradavaju koljeno i laktovi. Vrlo je bitno ranu dobro dezinficirati te nakon toga osigurati flasterom kako se ne bi razvila infekcija. Drugu kategoriju čine ozljede nastale napornim treninzima zbog čega može doći do upala mišića, uklještenja živaca, itd. Ponekad ozljede ovakve vrste mogu biti vrlo ozbiljne i zahtijevaju dugotrajni oporavak. Do njih dolazi često zbog krivo postavljenih treninga ili treninga previsokog intenziteta. Biciklizam nije disciplina u kojem ćete napredovati preko noći, već je potrebno puno rada i truda da se dođe do određene forme i kondicije. Na takav način se treba pristupiti i treningu te prilagoditi intenzitet. Ukoliko očekujete rezultate u vrlo kratkom vremenu, to vam može donijeti samo suprotni učinak, odnosno može doći od ozljeda koje će vas na dulje vrijeme udaljiti od treninga.

Bolovi u mišićima

Biciklizam, kao i razni drugi sportovi, uzrokuje bolove u mišićima. Dugotrajna vožnja na biciklu kao i naporni treninzi za posljedicu će imati i česte bolove u mišićima. Možete si pomoći uzimanjem raznih tableta za bolove, no najbolje je koristiti se prirodnim metodama za ublažavanje bolova. Smanjenju ovakvih bolova pomoći će dobro istezanje prije i poslije svakog treninga, korištenje posebnih krema za opuštanje, a imate li mogućnost, može vam pomoći i masaža ili boravak u sauni.

https://www.hervis.hr/store/Svijet-sporta/Biciklizam/c/2_rad

Biciklizam - sport

Nema komentara:

Objavi komentar