utorak, 8. kolovoza 2017.

Nike je prepoznatljiv brend svuda u svijetu

Danas na svijetu postoji jako mnogo različitih proizvođača sportske obuće i odjeće. Napravite li anketu i upitate li ljude da vam nabroje nekoliko brendova koji im padnu napamet, vrlo je vjerojatno da će među njima biti i Nike. Tvrtka je popularna diljem svijeta, a ima i dugu povijest.

Povijest

Nike je američka multinacionalna korporacija koja se bavi proizvodnjom i prodajom obuće, odjeće i raznih rekvizita. Sjedište tvrtke nalazi se u SAD-u, u Oregonu. O popularnosti samog brenda Nike govori činjenica kako je 2014.g., samo taj brend vrijedio 19 milijardi dolara. Zanimljivo je kako je tvrtka osnovana još davne 1964.g., ali pod imenom Blue Ribbon Sports. Osnivači su bili Phil Knight i Bill Bowerman. Tvrtka je 1971.g., promijenil ime u danas globalnu poznatu tvrtku Nike. Samo ime je uzeto iz grčke mitologije, odnosno Nike je grčka božica pobjede. Osim samog brenda različitih Nike proizoda, tvrtka ima i druge popularne brendove, kao što su Nike Pro, Nike Golf, Air Max, Air Jordan i dr.

Akvizicije ostalih tvrtki

Nike spada u jednu od tvrtki koji nije stala samo na proizvodnji i prodaji svoje linije proizvoda, već su tijekom vremena kupovali i razne druge tvrtke za koje su smatrali da bi im mogle biti od koristi. No, neke od tih kupovina se nisu pokazale dobrim pa ih se Nike brzo rješavao prodajom. Prva akvizicija bila je ona tvrtke Cole Haan 1988.g. Tijekom godina kupili su još mnoštvo tvrtki, a kao jedna od najznačajnijih bila je ona tvrtke Converse, koja je bila poznata po proizvodnji svojih popularnih tenisica. To je ujedno bila i jedna od rijetkih tvrtki koju je Nike zadržao i koju još uvijek ima u svom posjedu. Osim nje, zadržao je još jedino tvrtku Hurley International, koju je kupio 2002.g. i koja se bavi proizvodnjom opreme za surfere.

https://www.tenisice.hr/Nike/

Nike obuća

Nema komentara:

Objavi komentar