utorak, 15. kolovoza 2017.

Slovenija je mnogima draga skijaška destinacija

Kada je riječ o skijanju i odlasku na skijanje, oni koji već duže vremena odlaze na skijanje vjerojatno imaju neku omiljenu destinaciju. Ta omiljena destinacija može biti određena država ili određeno skijalište. Razlozi po kojima netko odabire svoje odredište za skijanje mogu biti različiti. Nekima je glavni razlog odabira određene zemlje za skijanje mala udaljenost, dok će neki potegnuti i vrlo daleko, ako znaju da ih tamo čeka vrhunski užitak skijanja. Upravo zbog udaljenosti, mnogi koji žive u blizini Slovenije se odlučuju upravo za skijanje u Sloveniji.

Ključni razlozi za odabir Slovenije kao skijaške destinacije

Slovenija kao skijaška destinacija ima jako puno toga za ponuditi skijašima. Vrlo je popularna među Hrvatima, Austrijancima i drugim susjedima upravo zbog blizine, a ujedno i šarolike ponude. Iako se po ukupnom broju skijališta i kilometrima staza ne može usporediti s primjerice Austrijom, ipak je omiljena među skijašima. Razlog je u tome što nudi odličnu vrijednost za novac. Cijene su nešto niže nego na nekim poznatijim destinacijama, a kvaliteta usluge je iz godine u godinu sve bolja. Naravno, pod tim uslugama se ne misli isključivo na samo skijanje, nego na sve popratne usluge. Jedna od vrlo važnih usluga je i usluga smještaja jer većina skijaša boravi na skijalištima po nekoliko dana. Za to su im na raspolaganju razni hoteli, apartmani i pansioni u kojima mogu boraviti. Još jedna od prednosti koju imate ako se odlučite za skijanje u Sloveniji je i mogućnost kombiniranja skijanja s raznim drugim aktivnostima. Upravo zbog toga što je Slovenija država nešto manje površine, relativno brzo možete doći do zanimljivih lokacija automobilom. Osim toga, uz skijališta su dostupne i razne druge atrakcije, poput wellness centara, igrališta, ugostiteljskih objekata i sličnog. U svakom slučaju, možete biti sigurni da vam neće biti dosadno.

Skijališta u Sloveniji

Ako ste se odlučili za skijanje u Sloveniji, morate se još odlučiti i za skijalište. Dostupno vam je nekoliko različitih skijališta, neki sa više, neki sa manje uređenih skijaških staza. Na većini skijališta pronaći ćete staze prilagođene početnicima, onima koji bolje skijaju pa sve do onih za profesionalne skijaše. Uz sve to, uz samo skijalište, pokraj staza ili u neposrednoj blizini, moći ćete izabrati između nekoliko različitih smještajnih jedinica. Ako spadate među one koji vole automobilom doći do samog skijališta, svako provjerite da li je to moguće na skijalištu za koje ste se odlučili. Do većine skijališta u Sloveniji moguće je doći automobilom, ali postoje i neka do kojih nije moguće, već se mora koristiti posebni prijevoz koji je skijalište osiguralo.

U Sloveniji je moguća kombinacija skijališta i termi

Željeli biste otići na skijanje u Sloveniji, a usput bi se voljeli ponekad okupati u bazenima, opustiti u sauni ili predati u ruke stručnom maseru? I to je moguće, ako za svoju destinaciju odabere skijalište Roglu. Samo skijalište se nalazi na nešto višoj nadmorskoj visini, a u podnožju planine se nalaze terme Zreče. Upravo ta vrlo mala udaljenost do odlično opremljenih termi, čine Roglu idealnom destinacijom za one željne skijanja i opuštanja u termama. Iako mnogi hoteli i u drugim skijalištima nude i razne wellness usluge, velike terme u neposrednoj blizini skijališta su ipak puno bolja opcija. A terme Zreče stvarno imaju jako puno toga za ponuditi. Od nekoliko različitih vrsta bazena pa sve do bogate ponude wellness usluga, poput sauna, masaža i ostalog. Bitno je napomenuti da je svaka od tih usluga dostupna u više različitih varijanti. Primjerice, nije riječ o jednoj vrsti masaže, već o nekoliko različitih vrsta. Ista stvara je i sa saunama i svim drugim uslugama koje se nude.

Skijanje - Rogla, Slovenija

Skijaška oprema

Skijanje u Sloveniji moguće je i bez vaše opreme. Svi skijaški centri nude usluge iznajmljivanja opreme. Odlazite li na skijanje svake godine i to na više dana, vjerojatno vam se više isplati kupiti svoju skijašku opremu. No, ako na skijanje odlazite samo ponekad, onda je bolja opcija iznajmljivanja opreme. Odsjedate li u hotelu, skijašku opremu ćete vjerojatno imati gdje i odložiti. Naime, mnogi hoteli shvatili su koliko je ljudima važna komocija prilikom odmora pa nude posebnu prostoriju u kojima mogu čuvati svoju opremu.

Škole skijanja i individualni tečajevi skijanja

Isto kao što vam za skijanje u Sloveniji nije potrebna oprema jer ju možete iznajmiti, nije vam potrebno ni skijaško znanje. U Sloveniji, odnosno na skijalištima, postoje brojne škole skijanja čiji instruktori će vam pomoći da naučite skijati. Skijati se uči na posebnim poligonima, a kasnije na jednostavnijim stazama. Gotovo sva skijališta posjeduju barem jednu takvu jednostavnu stazu na kojoj polaznici mogu učiti skijati. Mnogi će zato skijanje u Sloveniji pamtiti upravo po tome što su tamo napravili prve skijaške korake, odnosno spuštanje niz staze. Uz klasične škole skijanja, na određenim skijalištima se odvijaju i individualni tečajevi skijanja. Riječ je o učenju skijanja samo uz instruktora. Ovakav način učenja ima svojih prednosti jer će se instruktor posvetiti samo vama. No, to uglavnom dolazi i s nešto većom cijenom od klasične škole skijanja. Isto tako, ovakvi individualni tečajavi su preporučljivi onima koji već imaju neko predznanje te im je potrebno još malo pomoći kako bi svoje znanje podigli na jedan viši nivo. Ako ste potpuni početnik u skijanju, preporuka je ipak upisati neku školu skijanja. Skijanjem se počinje baviti sve veći broj ljudi. Oni koji već dugo skijaju će vjerojatno to nastaviti dok god budu za to imali mogućnosti, mnogi će se okušati u skijanju i toliko ga zavoljeti da će nastaviti skijati iz godine u godinu. Bez obzira u koju kategoriju spadate, ako se ne možete odlučiti kamo na skijanje, otiđite na skijanje u Sloveniji i nećete požaliti.

Nema komentara:

Objavi komentar