utorak, 29. kolovoza 2017.

Terme mnogi nazivaju i jednostavno bazeni

Terme su zajednički naziv za mjesta na kojima možete pronaći razne bazene, dodatne sadržaje, a ponegdje i smještaj. No, o samoj popularnosti termi najzaslužniji su bazeni.Mnogi upravo po njima biraju koje će terme posjetiti. Roditelji s djecom biraju one terme koje imaju mnogo bazena za djecu, oni nešto stariji biraju terme s raznolikom ponudom bazena za plivanje. Oni najstariji pak biraju bazene s toplijom vodom, s hidromasažnim funkcijama i slično. Sve u svemu, bazeni su stoga najbitniji dio termi. A kako bi privukli posjetitelje, terme nastoje pružiti što zanimljivije bazene.

Bazen koji simulira rijeku

Jedan od vrlo rado viđenih bazena u termama je i onaj koji simulira strujanje rijeke. Riječ je o bazenu kružnog, često nepravilnog, oblika, koji je karakterističan po tome što cijelo vrijeme voda lagano struji u jednom smjeru. Pokraj takvih bazena možete pronaći razne napuhane plutače na koje možete sjesti ili leći te pustiti da vas strujanje vode polako nosi po bazenu. Problem s takvim bazenima je u vrijeme velikih gužvi kada mnogo ljudi odjednom u bazenu usporava protok vode.

Bazen s valovima

Oni koji nemaju mogućnost odlaska na more i uživanja u pravim valovima, zasigurno će razveseliti bazen koji simulira udare valova. Sastoji se od vrlo jakih pumpi postavljenih na više mjesta u bazenu iz kojih izlazi voda pod vrlo jakim pristiskom. Onima koji borave u bazenu to stvara osjećaj valova. Takvi bazeni uglavnom omogućavaju tu funkciju valova nekoliko puta tijekom jednog dana. Preostalo vrijeme se u tim bazenima možete normalno kupati.

Dječji bazeni

Bazeni prilagođeni djeci razlikuju se u dubinama vode. Za one najmanje, postoje bazeni s tek nekoliko centimetara dubine vode kako bi se mogli zabavljati u vodi bez straha. A za one nešto veće su u ponudi i nešto dublji bazeni. Vrlo česti dodaci dječjim bazenima su i mali tobogani kojima se djeca obožavaju spuštati u bazen. Isto tako, česte su i razne prskalice i razne druge igračke kojima se djeca mogu igrati u vodi.

Hidromasažni bazeni

Uobičajeni bazeni često su obogaćeni hidromasažnim funkcijama. Riječ je o posebnim pumpama koje su većinom postavljene uz rub bazena. U određenim vremenskim razmacima, te pumpe počinju ispuhivati zrak koje osobama koje su ispred njih, stvaraju osjećaj ugode i masaže. Ovakve hidromasažne funkcije su vrlo rado viđeni dodatak u bazenima za stariju populaciju.

Olimpijski bazeni

Za one koji imaju odlično plivačko znanje i vole plivanje, najbolja opcija su veliki, olimpijski bazeni. Riječ je o bazenima veće dubine te vrlo velikih dimenzija. Takvi bazeni su često podijeljeni trakama koje plutaju na više staza kako bi svatko mogao plivati u jednoj od tih staza. Budući da su takvi bazeni uglavnom namijenjeni plivačima, ne preporučuje se dugo zadržavanje u njima kako ne bi ometali plivače.

Ostali bazeni

Osim ranije navedenih, karakterističnih bazena, u termama ima u mnogo manjih, „običnih“ bazena. Njih karakteriziraju različiti oblici, dubine te različite temperature vode. Nekada su bazeni uglavnom bili prakovokutnog oblika, a danas ima puno bazena različitih oblika. Isto tako, dubine vode se razlikuju od bazena do bazena. Ako niste dobar plivač, svakako provjerite dubine vode koje su uglavnom navedene pokraj samog bazena. Neki bazeni nisu iste dubine, već su na jednom dijelu plitki, a na drugom duboki. A kada je riječ o temperaturi vode, ona također može dosta varirati. Tako u jednim termama možete pronaći bazene različite temperature vode. To je vrlo dobra mogućnost jer će si na taj način svatko moći pronaći bazen u kojem mu najviše odgovara temperatura voda. Neki se vole rashladiti pa biraju bazene s toplom vodom, dok nekima puno više odgovaraju bazeni s toplijom, ili čak vrućom vodom. Terme tako nude bazene namijenjene svim generacijama pa je zabava boravkom u termama svakome zagarantirana.

Više na https://www.terme-zrece.eu/hr/.

Terme Zreče

Nema komentara:

Objavi komentar