ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Skijanje ima dugu povijest

Pod skijanjem se smatra spuštanje po snijegu korištenjem skija. Skijanje spada i među sportove, ali je ujedno i zanimacija mnogih u zimsko vrijeme. Nekada su mnogi skijanje smatrali povlasticom bogatih, ali situacija se danas itekako promijenila i skijanje je postao hobi velikog broja ljudi. Isto tako, skijanje ima dugu povijest.

Povijest skijanja

Povjesničari su u raznim crtežima u spiljama otrkrili obrise onogo što bismo mogli nazvati nekom vrstom skijanja. No, kada je riječ o skijanju kojeg danas poznajemo, za to se može zahvaliti Sondreu Norheimu. On je projektirio posebni skijaški vez u 19.st. pomoću kojeg se moglo upravljati skijom. Tehnika takvog skijanja je danas poznata pod nazivom telemark. Nakon tog projekta, mnogi drugi su s vremenom radili na njegovom usavršavanju i poboljšavanju što je dovelo do novih tehnika skijanja, a ujedno i do razvoja brojnih skijaških disciplina. Skijaška tehnika kakvom se danas koriste gotovo svi skijaši, odnosno upravljanje rotacijom gornjeg dijela tijela naziva se Arlberg tehnika. Naziv je dobila po rodnom kraju Austrijanca koji ju je prvi predstavio. Riječ je bila o Hannesu Schneideru.

Skijanje na snijegu i vodi

Skijanje je jedan od onih sportova koje je moguće na više podloga. Najpopularnije je skijanje na snijegu i njime se danas bave mnogi sportaši, ali i veliki broj rekreativaca, a taj broj raste iz godine u godinu. Nešto manje popularno je skijanje na vodi. Ono se izvodi tako da osoba ima skije te se drži za uže koje je privezano za čamac ili neki manji brod. Ono što je zajedničko i jednom i drugom sportu je uporaba skija. Iako, skije koje se koriste za skijanje na snijegu i vodi se razlikuju. Skijanje na snijegu je sve popularnije iz godine u godinu te ima sve više poklonika. A vrlo je vjerojatno da će se taj trend nastaviti i u godinama koje slijede.

Nema komentara:

Objavi komentar