utorak, 10. listopada 2017.

Visina snijega može se i umjetno povećati

Skijaši koji svoj odmor vole provesti na skijalištima, primjerice u Sloveniji, uvijek sa strepnjom prate jedan podatak, a to su visine snijega u Sloveniji. Naime, o tom podatku ovisi njihov odmor. Ako su visine snijega u Sloveniji preniske, skijanje neće biti moguće. Srećom, danas postoje brojni alati koji mogu pomoći i u takvim slučajevima.

Umjetno zasnježivanje

Skijališta u raznim državama pa tako i ona u Sloveniji, svjesna su činjenice da o uspješnosti njihove turističke, zimske sezone najveći utjecaj imaju visine snijega u Sloveniji. Oni skijaši koji voli doći jedan dan na skijanje, ali i oni koji dolaze na duže vrijeme, prvo će provjeriti podatke o visini snijega. Ako vide da ima vrlo malo snijega, vjerojatno će odustati i potražiti neku novu lokaciju. Zbog toga se brojna skijališta trude riješiti taj problem umjetnim zasnježivanjem. Za to se koriste posebno dizajnirani snježni topovi koji proizvode umjetni snijeg. Ukoliko je temperatura zraka niska, takav umjetni snijeg može dugo trajati i potrebno je samo povremeno dodavanje kako bi staze uvijek imale dostatnu visinu snijega za skijanje. Ako temperatura ipak nije dovoljno niska, snježni topovi će morati puno više raditi kako bi osigurali dovoljno snijega jer će se on brzo topiti.

Kako bi privukli skijaše, neka skijališta reklamiraju garantirane snježne uvjete u određeni period u godini, većinom u vrijeme najveće skijaške sezone. To znači da će njihovi snježni topovi raditi cijelo vrijeme i proizvoditi dovoljnu količinu snijega za normalno skijanje. U tom slučaju, visina snijega u Sloveniji vam i nije toliko bitna što se tiče skijanja. Ali svakako ju možete provjeriti zbog stanja na cestama. Jer dolazite li vlastitim automobilom, ako su odjednom pale velike količine snijega, teže ćete doći do svog odredišta. No, zimska služba u Sloveniji vrlo dobro radi svoj posao te je u takvim uvjetima uvijek mnogo jedinica na terenu kako bi promet normalno funkcionirao.

Provjerite sniježne uvjete ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar