srijeda, 30. listopada 2019.

Zanimljiva disciplina nordijskog skijanja

Skijaško trčanje spada u jednu od disciplina nordijskog skijanja. Nastala je u nordijskim zemljama, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj te je danas tamo ova skijaška disciplina vrlo popularna.

Skijaško trčanje je tako mnogima odličan oblik rekreacije, ali neki su otišli i korak dalje te se njime bave profesionalno. Naime, to je i natjecateljski sport i dio je programa svakih Zimskih olimpijskih igara. Možda nije toliko popularan poput drugih skijaških disciplina, kao što su slalom, veleslalom ili skijaški skokovi, ipak ima mnogo poklonika koji uživaju u njemu, bilo kao gledatelji ili kao sudionici.

Skijaško trčanje može se izvoditi pomoću tri stila

Stilovi skijaškog trčanja 


Skijaško trčanje može se izvoditi pomoću tri stila: klasični, slobodni i telemark stil. Kod klasičnog stila se uglavnom koristi dijagonalni korak. To znači da skijaš naizmjence zamahuje rukama i nogama, te se uvijek odguruje s jednim štapom. Osim ovog koraka, postoji i onaj kada se skijaš istovremeno odguruje s oba štapa te zamahuje samo jednom nogom ili uopće ne zamahuje nogom. Slobodni stil se razlikuje od klasičnog u tome što je kod njega dopušteno bočno odgurivanje skijama koje ne moraju biti parelelne. Prilikom skretanja na dijelovima padine, može se koristiti i telemark stil, odnosno podizanje pete od površine skije.

Odlična disciplina za jačanje cijelog tijela


Iako možda tako na prvi pogled ne izgleda, skijaško trčanje itekako utječe na jačanje cijelog tijela. Naime, pokreti koji se izvode utječu na cijelo tijelo, odnosno svi mišići su aktivirani. Malo koji sport može se time pohvaliti. Ujedno, skijaško trčanje se smatra jednim od sportova u kojem tijelo najprirodnije podnosi sve napore, ponajviše zbog tih karakterističnih pokreta. Stoga, ako tražite neku aktivnost kojom biste se željeli baviti zimi, a koja će imati odličan učinak na vašu formu, razmislite o skijaškom trčanju. Opremu ne morate odmah kupiti, već ju uvijek prvo možete iznajmiti. A ako vam se svidi, tek onda nabavite vlastitu opremu.

Nema komentara:

Objavi komentar