nedjelja, 22. prosinca 2019.

Posteljina ugodna na dodir poboljšat će vam san

Lijepa posteljina može spavaću sobu učiniti ljepšom i dati joj moderniji izgled. Uz to, posteljina takoðer uvelike može pomoći da se u krevetu osjećate ugodnije, opuštenije i spavate bolje. Upravo radi toga, odabir kvalitetne posteljine od materijala koji odgovaraju sezoni u kojoj ste veoma je važan, kako biste se mogli odmoriti i napuniti svoje baterije preko noći.

posteljina

Za ugodan san

Iako se kod opremanja kreveta najčešće koncentriramo samo na jastuke, madrac i pokrivače, posteljina je jednako bitna stavka na popisu stvari za dobar san. Želite li spavati ugodnije, izbjegavajte posteljine od umjetnih materijala poput poliestera. Iako su umjetni materijali dugotrajniji, nisu prozračni pa ćete se u njima tijekom noći lakše pregrijati i uznojiti, što vam može utjecati i na san. Uz to, takvi materijali mogu iritirati kožu, pogotovo ako je osjetljiva, a ne pomažu ni u regulaciji temperature. Ako se zaprljaju, umjetne materijale takoðer je teško i pravilno očistiti, što je još jedan razlog zašto odabrati posteljinu od prirodnih materijala.

Ovisno o dijelu godine

Želite li spavati lijepo bez obzira na vanjske temperature, birajte materijal posteljine prema godišnjem dobu. Pamučno platno može se koristiti u svim dijelovima godine, a dodatno ga možete prilagoditi debljinom platna. Posteljina od flanela pogodnija je pak za zimu jer je deblja i čupava, a samim time i ugodnija na dodir po zimi. Saten i krep najbolji su po ljeti, jer nude jednostavno prozračivanje i lakšu regulaciju temperature.

Mijenjajte posteljinu na vrijeme

Prema istraživanjima, posteljina bi se trebala mijenjati barem svaka dva tjedna – tijekom vremena na njoj se skupljaju stanice mrtve kože, znoj, slina i prirodna ulja s tijela. Imate li pak problema s kožom, posteljinu ili bar jastučnice možete mijenjati i češće, kako biste smanjili broj bakterija koje se tijekom noći nakupljaju na koži i tako smanjili i broj upala, prištića i akni.

Nema komentara:

Objavi komentar