ponedjeljak, 9. studenoga 2020.

Posebnost Nike Air Max tenisica

Najveća posebnost ovog modela Nike tenisica je u tehnologiji tzv. vidljivog zraka. Naime, u jastučićima napravljenim od pjenastog gustog materijala poliuretana, upumpan je gust, inertni plin. Ovakva tehnologija koristila se i ranije u drugim modelima tenisica, no Nike ju je popularizirao. Ovu tehnologiju izumio je NASA-in inženjer M. Frank Rudy. Ove su Nike tenisice najprije bile namijenjene trkačima jer se vjerovalo kako trčanje u ovakvim tenisicama pruža bolje performanse i udobnost za profesionalne trkače. Vremenom se poradilo na dugotrajnosti jastučića pa tako oni vremenom nisu gubili svoja svojstva, kao što je to bilo u počecima.

nike air max

Izlazak u javnost

Prvi model Nike Air Max tenisica (Air Max 1) dizajnirao je Tinker Hatfield, a kupcima su predstavljene 26. ožujka 1987. godine. Ideja vodilja dizajnera ovog modela Nike tenisica bila je osigurati prozračnost, fleksibilnost i vidljivost Air Max prozorčića. Ipak, Sergio Lozana dizajnira najpoznatije i najpopularnije Air Max Nike tenisice ikada s dva zračna jastučića. Njegov dizajn ovih Nike tenisica imao je šare koje imitiraju ljudsku anatomiju, odnosno kralježnicu, rebra i ligamente. Osim novog i zanimljivog dizajna, dio s dva zračna jastučića pokazala se i kao bolja opcija kod trkača. Kasniji modeli imali su zračni jastučić preko cijelog potplata čime je osigurana dodatna udobnost i stabilnost, a time i afirmacija kod korisnika koji nisu profesionalni sportaši, odnosno trkači.

Znanost protiv Nike tenisica

Neki znanstvenici su osporili tvrdnje o blagotvornom učinku zračnih jastučića na sportaše i zdravlje koštanog i mišićnog sustava korisnika govoreći kako zbog zračnih jastučića u Nike tenisicama zapravo dolazi do smanjenja prirodnih pokreta stopala, što je zapravo kontraproduktivno za zdravlje, iako je osjećaj udobnosti i dalje na visokom nivou. Kasnije studije su pokazale kako se najbolje trči bosonog, a zbog čega je Nike kasnije razvio Nike Free tenisice koje su bile vrlo niske i osiguravale fleksibilnost i izravan, gotovo bosonog, dodir korisnikova stopala i podloge.

Nema komentara:

Objavi komentar