subota, 21. veljače 2015.

Volite trčanje? Morate voljeti i svoje tijelo!

Ako ste ikada odradili kakav trening u nekoj grupi, onda znate, da se tamo vrlo često spominje, kako nekoga boli gležanj, pa ovaj mišić ili ona tetiva. Naravno, svatko bih želio, da može trenirati, a da se nikada ne povrijedi, ali tome nije baš tako – ozljede su sastavni dio sporta, još pogotovo, ako se sa njime bavite malo intenzivnije. Nema veze sa kakvim sportom se bavite, dali je to trčanje, košarka, plivanje, nogomet, rukomet ili opet neki čisto drugi sport, svugdje dolazi do napora, koje naše tijelo neko vrijeme može izdržati, a ponekad se desi, da dalje više ne može. Baš zbog toga je jako bitno, da pazite na sebe, da pazite na svoje tijelo, te ponekad probate izbjeći kakvu ozljedu, ako je to moguće – ali kako?



Kod sportaša, koji treniraju svakoga dana, jako je bitno, da se što bolje upoznaju sa svojim tijelom, da znaju, kad su pretjerali i kada je potrebna pauza. Ako u trenutcima iscrpljenosti ne uzmete pauzu, može se vam desiti, da ćete se preforsirati i vaše će tijelo reagirati na to sa ozljedom. Baš zbog takvih stvari jako je bitno, da na primjer jedete pravilno, da redovito odlazite na masaže, koje mogu biti odlična regeneracija za vaše mišiće i na kraju krajeva, da slušate vaše tijelo – ako vas negdje već danas boli noga, onda sasvim sigurno nije potrebno, da sutra odradite još jedan jaki trening, jer ćete na takav način samo pogoršati stanje i naškoditi sami sebi.


U posljednje vrijeme različiti treneri trčanja daju puno pažnje i na prehranu prije i poslije treninga. Mnogi od njih počeli su preporučivati različite sportske dodatke, kako što su proteini, vitamini, minerali i druge stvari – sve to pomaže kod regeneracije, pa se tako mišići u vašem tijelu brže oporavljaju od šokova, do kojih dolazi na treninzima. Na takav način možete trenirati bolje, a vaše tijelo će izdržati dulje – naravno, svatko mora sam isprobati, dali te stvari koriste i kod njega, jer svako tijelo je „stroj“ za sebe i najbolje ga zna „upotrebljavati“ onaj, tko je njegov vlasnik.

www.tenisice.hr

Nema komentara:

Objavi komentar