srijeda, 2. kolovoza 2017.

Duga i zanimljiva povijest Converse tenisica

Converse je marka tenisica koju svi jako dobro poznajemo. Njihov moderan i prepoznatljiv dizajn ono je što nam uvijek privuče pogled bez obzira na druge tenisice kojima su okružene u dućanima. Ono što je manje poznato je povijest tih tenisica. Malo koja tvrtka ima tako duboku starost kao što to ima tvrtka Converse koja se vrlo vješto prilagođavala povijesnim zapletima i promjenama i iako je danas u vlasništvu tvrtke Nike, Converse tenisice ostale su prepoznatljive i vrlo rado nošene posvuda po svijetu.

Converse je na tržištu više od 100 godina

Converse je tvrtka koja je započela sa svojim radom davne 1908 godine u Americi. Prvotna ideja bila je proizvodnja gumenih čizama, prvenstveno za muškarce i njihove zahtjeve na poslu, ali i za žene i djecu. Tek su 1915. godine napravili nagli zaokret i u želji za promjenom okrenuli su se sportu te su počeli proizvoditi tenisice za tenis. Nakon osvajanja toga sporta prebacili su se na košarku i dvije godine nakon toga proizveli su današnji najpoznatiji model Converse tenisica, model All-Star. One svoju popularnost, ali i ime, mogu zahvaliti košarkašu Charlesu Tayloru jer nije bio baš zadovoljan s tadašnjim modelom. Požalio se proizvođaču da mu se noge umaraju u njima te su ga angažirali kako bi unaprijedili tenisice te ih nazvali po njemu, Chuck Taylor All-Star.

Prekretnica u 2. svjetskom ratu

U 2. svjetskom ratu, kada je potpuno opala proizvodnja svega, proizvodili su vojne cipele te tako preživjeli ratne godine. Odmah poslije opet su se prebacili na proizvodnju poznatih tenisica i drugih cipela za svakodnevno nošenje. Krajem 90tih, dok je u SAD-u vladala velika ekonomska kriza, tvrtka Converse nije uspjela zadržati svoje uspješno poslovanje te su 2001. godine bankrotirali. Uslijedio je niz nesigurnih godina, ali nakon što je Nike kupio ovu tvrtku, njoj se vraća stari sjaj te trebamo biti zahvalni što se sve odigralo tako da i dan danas možemo kupiti poznati brand tenisica.

Convers cipele

Nema komentara:

Objavi komentar