četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Mnogi gradovi sve više ulažu u proširenje biciklističkih staza

Bicikl postaje sve zanimljivije prijevozno sredstvo. Mnogi danas bicikl koriste za odlazak na posao, ali i za ugodnu vožnju za vrijeme slobodnog vremena. Za sigurniju vožnju po gradom, najbolje se voziti po biciklističkim stazama. Neki gradovi prepoznali su bicikliranje kao nešto što građani sve više prakticiraju pa se biciklističke staze u nekim gradovima sve više proširuju. Tako su u nekim gradovima biciklističke staze napravljene uz samu cestu, a tamo gdje to nije moguće, zauzele su dio pločnika.

Označavanje biciklističkih staza po gradu

Biciklističke staze po gradu uglavnom su jasno označene nekom određenom bojom. Nažalost, vozači automobilima često zanemaruju biciklističke staze i bicikliste kao redovne sudionike u prometu. To znači da biciklisti također moraju poštivati prometna pravila, ali ujedno imaju i sva ostala prava u prometu. Neki vozači automobila očito ne misle tako pa im često oduzimaju prednost što ponekad završava kobno za vozače bicikla. Iako su biciklističke staze jasno i vidljivo označene, biciklisti ponekad imaju problema i s pješacima. To se najčešće događa prilikom vožnje biciklističkim stazama koje su na pločniku. Iako je u tom slučaju pločnik razdvojen na dio za pješaka i dio za bicikliste, brojni pješaci i dalje hodaju po dijelu namijenjenom za bicikliste. To biciklistima stvara probleme u vožnji te oni zbog toga često moraju zaobilaziti pješake.

Kupovina bicikla

Zbog sve većeg porasta bicikliranja, izbor bicikala u trgovinama nikad nije bio veći. Dostupni su bicikli za sve namjene, ali i velikog raspona cijena. Potrebno je samo pripaziti da kupite bicikl za ispravnu namjenu. Ako planirate voziti samo po gradu, odlučite se za neki gradski bicikl. A planirate li voziti po prirodi, onda biste svakako trebali kupiti neki brdski bicikl, tzv. "mountain bike". Cijene variraju ovisno o kvaliteti samog bicikla i kvaliteti njegovih komponenti. Tako se mogu pronaći već za nekoliko stotina kuna pa sve do nekoliko tisuća kuna.

Biciklističke staze, Slovenija

Nema komentara:

Objavi komentar