nedjelja, 22. listopada 2017.

Skijanje se izvodi na stazama raznih težina

Rekreativci koji se bave skijanjem uvijek traže zanimljiva odredišta za skijanje. Skijati se može po raznim uređenim, ali u neuređenim stazama. Naravno, za one koji nemaju puno skijaškog staža, bolje je skijanje započeti na uređenim stazama. A njih se može pronaći odlaskom u neko od skijališta. Ono što karakterizira svako skijalište je detaljni pregled svih uređenih staza. A ono se sastoji od svih potrebnih podataka, od kojih će vam najbitniji biti podaci o dužini staze i o njenoj težini.

Težina staza

U europskim skijalištima se za označavanje staza i njihove težine koristi posebni sustav boja. Kada naučite što znači koja boja, već pri samom ulazu na skijalište i pri pogledu na staze označene bojama, znat ćete što možete očekivati. Najteža i daleko najzahtjevnija staza će tako biti označena crnom bojom. U pravilu su takve staze rezervirane isključivo za profesionalce, odnosno profesionalne skijaše. Riječ je o stazama s mnogim zavojima i neravninama, koje su vrlo strme te se prilikom spuštanja po ovakvim stazama postižu vrlo velike brzine. Nešto niža kategorija je crvena staza. Ona je još uvijek dosta zahtjevna, ali osobe koje često odlaze na skijanje i imaju već dosta iskustva bi je trebali moći svladati.

Od onih jednostavnijih staza izdvajaju se plava i bijela staza. Plava je namijenjena onima s vrlo malo skijaškog iskustva, dok je bijela staza namijenjena potpunim početnicima. To je staza koja je gotovo potpuno ravna pa je skijanje po njoj vrlo sporo. Bijele staze se redovito koriste upišete li neku školu za skijanje. Stoga, prije nego se odlučite koje skijalište planirate posjetiti, pogledajte asortiman staza koje vam se nude te ovisno o svom skijaškom znanju, odaberite odgovarajuće. A to će biti ono koje ima najviše staza prilagođeno vama. Skijaško iskustvo će vam se s vremenom povećavati pa kada se osjetite spremni, okušajte se i spustom po stazi nešto više kategorije.

https://www.rogla.eu/hr/sto-ciniti/zimi/skijanje-i-daskanje

Nema komentara:

Objavi komentar