ponedjeljak, 9. rujna 2019.

Ne štedite na planinarskim cipelama

Planinarenje je aktivnost kojom se danas bavi sve više ljudi. Omogućuje uživanje u svježem zraku, osvajanje vrhova na planinama i gorjima, a ujedno i hodanje po prekrasnoj prirodi. No, kako biste mogli sigurno uživati u svemu tome, potrebno je da imate dobru planinarsku opremu. Nažalost, mnogi to još uvijek zanemaruju te odlaze na planinarenje nespremni, čak i bez one najosnovnije opreme koja uključuje planinarske cipele. A to za posljedicu ima ozljede ili nemogućnost povratka s planine. Zato nemojte i vi napraviti takvu grešku i nabavite svu potrebnu planinarsku opremu, a prije svega planinarske cipele, koje možete kupiti u trgovinama Hervis.

Stare planinarske cipele i rukzak

Zašto su važne planinarske cipele

Planinarske cipele su posebno prilagoðene cipele za teške terene, kakvih će zasigurno biti ako ste se odlučili za planinarenje. Budući da ćete vjerojatno na leðima nositi i neki ruksak sa svim potrebnim stvarima, planinarske cipele moraju biti toliko čvrste da izdrže vašu težinu, ali i težinu ruksaka. A one će vas zaštititi od više stvari. Prije svega, svaki vaš korak u njima bit će sigurniji jer je njihov potplat dovoljno čvrst da lako prolazite po kamenju i raznim drugim opasnostima koje vas mogu zadesiti. A s druge strane, njihovo nošenje će spriječiti nastajanje žuljeva, što je česti problem pri nošenju klasičnih tenisica čak i kod običnih, dugih šetnji.

Materijali izrade

Planinarske cipele su uglavnom izraðene od gume jer se guma pokazala kao naijzdržljiviji materijal. Naravno, postoji puno vrsta guma, a kao najbolju će mnogi iskusni planinari izdvojiti punozrnatu. Zato prilikom kupnje pogledajte malo detaljnije od čega su one uistinu izraðene. Pronaðete li podatak da se radi o punozrnatoj gumi, ne morate dalje tražiti. Naravno, imajte na umu i da su planinarske cipele ipak nešto skuplje od onih uobičajenih. No, jednom kada ih kupite, vrlo vjerojatno ih jako dugo nećete morati mijenjati, ako ćete ih dobro održavati, u vidu redovitog čišćenja nakon planinarenja.

Nema komentara:

Objavi komentar