ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Trenirajte ispravno uz prave sportske tenisice

Bavite li se kakvim sportom, onda sigurno znate kako je pravilan odabir tenisica iznimno važan kako biste izbjegli ozljede i mogli uživati u ugodnom treningu. Kako se na tržištu danas nalazi mnoštvo sportskih tenisica, ponekad je teško odabrati model koji odgovara upravo vašim potrebama.

žena veže sportske tenisice za trčanje

Pravilan odabir tenisica

Nisu sve tenisice za sve sportove. Iako se može činiti da su tenisice samo obuća, koja bi trebala poslužiti za razne aktivnosti, istina je daleko od toga. To je pogotovo važno imati na umu bavite li se nekim sportom aktivnije, jer ćete u svojim tenisicama provesti mnogo vremena. Stoga kod kupnje sportskih tenisica prije svega potražite model koji odgovara tipu sporta kojim ćete se baviti. Postoje različite sportske tenisice za trčanje, tenis, košarku, nogomet, rukomet i mnoštvo drugih sportova.

Provjerite svoj tip stopala

Postoji nekoliko različitih tipova stopala, a ovisno o tome koji tip imate, potrebna vam je potpora i zaštita na različitim mjestima. Visoko stopalo, odnosno stopalo sa visokim lukom, najveći pritisak prima na vanjskom dijelu stopala, pa je dodatna podrška potrebna ispod nožnog luka. Niski tip stopala pak treba sportske tenisice koje omogućuju stabilnost te su dovoljno čvrste da podupiru stopalo i spriječe ga od izvrtanja. Neutralan tip stopala pak ne traži potporu na posebnim točkama, pa je kod tog tipa stopala najvažnije odabrati sportske tenisice koje su udobne.

Prava veličina

Odabir prave veličine sportskih tenisica pogotovo je važan, s obzirom da ćete u sportskim tenisicama raditi pokrete koje inače vjerojatno ne radite i stopalo izlagati pritisku kojem inače nije izložen u normalnim cipelama. Sportske tenisice danas osim oznake za dužinu imaju i oznaku za širinu, kako bi se tenisica što bolje prilagodila stopalu. Sportske tenisice najbolje je kupovati u drugom dijelu dana, kada je stopalo najveće, kako biste bili sigurni da vam tenisice neće biti tijesne i uske. Imajte na umu da za različite sportove postoje različite upute za kupnju sportskih tenisica.

Nema komentara:

Objavi komentar